diumenge, 24 de novembre del 2013

PASSEJANT PER BELLS PARATGES AMB MOLTA HISTÒRIA

El recorregut proposat passa per diferents llocs d’interès del Municipi d’Avià, té una durada aproximada de 2 hores i mitja, en què es fa una visita a alguns dels  elements històrics de la zona sempre gaudint de l’interès paisatgístic de la zona.

L’itinerari comença a la Plana, on hi arribarem a través de la C-16. Més endavant agafarem la direcció de la Colònia Rosal com a referència, per l’antiga carretera C-1411a. La Plana és una antiga colònia tèxtil, a dia d’avui reconvertida en un polígon industrial. El riu Llobregat voreja tot el terreny d’aquest nucli. Veurem un encreuament de pistes, i a partir d’aquell punt hem de seguir la direcció que indica el rètol de Sant Vicenç d’Obiols. En aquest camí hi trobem moltes plantes aromàtiques i medicinals que floreixen sobretot a la primavera.

Aviat ens apareixerà davant nostre l’Església de Sant Vicenç d’Obiols. Es tracta d’un temple on es juxtaposen tres estils diferents: visigot, preromànic i romànic. L’edifici està construït sobre la roca natural i al seu voltant hi trobem una gran quantitat de tombes excavades a la roca. En una d’elles va ser trobada una moneda del rei visigot Ègica, que va viure a finals del segle VII. És per tots aquests motius que aquest indret és digne de ser visitat i val la pena passejar pels voltants del paratge, on a més a més hi ha la casa Obiols, la Rectoria i el paller.

Església de Sant Vicenç d'Obiols (Avià)
Després d’aquesta petita parada, seguirem el camí passant per davant la Font d’Obiols i continuarem per la carretera fins arribar a la Masia de Ballús. La primera referència documental de la masia consta en el fogatge de l’any 1497 i es considera una de les masies catalanes més antigues de la comarca. Uns 300 metres més endavant, trobarem el Molí de Ballús i l’antiga resclosa construïda amb grans blocs de pedra d’on cau un magnífic salt d’aigua sota el qual s’ha format una gran balma. Un cop visitat el salt d’aigua i després d’haver-nos refrescat una mica, podem tornar a emprendre de nou el recorregut tirant enrere pel mateix camí per on hem arribat al Molí. Trobarem la carretera i la seguirem en direcció Gironella, concretament cap a l’Ametlla de Casserres. A partir d’aquest punt, passarem pel costat d’un canal i el camí s’acabarà convertint en un corriol que ressegueix la part de sota d’una cinglera. A mesura que anem seguint aquest corriol, acabarem arribant al punt  de sortida de l’itinerari, la Plana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada