dissabte, 2 de novembre del 2013

UN TOMB PEL LLAC DE GRAUGÉS

La primera Colònia Agrícola del país es va construir a Graugés i el seu llac era i continua sent el màxim tret distintiu, avui en coneixerem una mica més la seva història.
En el municipi d’Avià hi trobem la Colònia Agrícola de Graugés, que van fundar els germans Agustí i Antoni Rosal l’any 1887. A partir dels seus coneixements d’enginyeria van fer augmentar la producció agrícola i ramadera de la zona. La ramaderia es complementava amb l’activitat agrícola i formaven les dues activitats principals de la Colònia. La seva estructura era semblant a la del model de Colònia Tèxtil que s’havien anat instal·lant al llarg del recorregut del riu Llobregat, on imperava un control paternalista dels treballadors. Els edificis construïts intercomunicats de forma estratègica subministraven gairebé tots els serveis necessaris als treballadors. La Colònia disposava d’una escola on assistien els nens fins els 14 anys, moment en què ja havien de començar a treballar, una església, una botiga, un forn, un molí i els habitatges dels treballadors distribuïts en el Carrer Vell, el Carrer del Mig i el Carrer Nou. Per tal d’abastir d’aigua tots els camps de la Colònia, la família Rosal va construir estanys i canals per tal de garantir un bon subministrament aqüífer.
Una dels avenços més importants va ser la construcció del Llac de Graugés aleshores anomenat el gran estany. Aquest llac de dimensions considerables va ser construït entre el 1900 i el 1909. Actualment és un dels grans atractius turístics de la comarca del Berguedà. Té una profunditat màxima de 18 metres, una superfície de 75.000m2 i una capacitat de 500.000m3 d’aigua. El tret distintiu del Llac és el paisatge canviant on s’emmarca, ja que varia molt segons l’estació en què ens trobem. El camí que el voreja és ideal per caminar amb família o bé amb bicicleta. És un indret de placidesa i tranquil·litat on es pot pescar, fer esport o simplement descansar.

Fotografia actual del Llac de Graugés
Fotografia feta per Cristina Prat 

Per arribar-hi es pot accedir des de la Colònia Rosal o des de la Carretera de la Valldan. Pots aparcar davant a una gran plaça amb un restaurant al davant, rodejada d’edificis antics que formaven l’antiga Colònia Agrícola. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada